fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

De waarheid op losse schroeven

Infocalypse Now, dat is de titel van GOGBOT 2021. Een spectaculair festival, georganiseerd door PLANETART, met internationale kunst, muziek, technologie, multimedia. Centraal thema is de post-truth society, product van de razendsnelle opmars van technologie. Waardevol en gevaarlijk tegelijk. GOGBOT zet de maatschappelijke discussie op scherp.

tekst Betty Morsinkhof | beeldmateriaal PLANETART

GOGBOT – platform voor innovatieve, avant-gardistische artiesten – confronteert met actuele thema’s die ons allemaal (zouden moeten) raken. GOGBOT verbindt spraakmakende kunst, muziek, technologie en multimedia met educatie. Met inspirerende performances, presentaties, workshops en een conferentie een kritisch debat ontketenen over onze leefomgeving, dát is het doel. In 2020 heeft de minister het festival aangewezen als ‘beeldbepalend evenement’. “Voor PLANETART betekent dit erkenning van de impact die GOGBOT heeft”, meldt creatief directeur Kees de Groot.

Stof tot nadenken

Editie 2021 draait om fake news, deepfake, alternative facts. “Kijk eens wat gebeurt in China. Een meedogenloze dictatuur die miljarden mensen in de tang houdt”, stelt Kees de Groot. “Het regiem zet moderne technologie in, gezichtsherkenning en social media. Het verspreidt valse informatie, propaganda waarmee mensen worden misleid en gehersenspoeld. En wat betekent het nou als wij goedkope producten uit China kopen? Denk daar maar eens over na….” En dan wordt de wereld ook nog eens overspoeld met complottheorieën. Over de oorzaak van Covid-19. Over 9/11, de aanslag op Twin Towers. “Negen-elf is een iconische datum. Uitgerekend die dag houden we het symposium Infocalypse Now. En later die avond staat Robert Henke, legendarisch computerartist én wetenschapper, in het Wilminktheater. Zijn project ‘CBM 8032 AV’ moet je écht zien!”

Broedplaats

Wat je ook niet mag overslaan: de WARP Technopolis aan het Stationsplein. Het enorme pand is thuisbasis van PLANETART en broedplaats voor jong creatief talent. “Dompel je onder in internationale topkunst, in het werk van veelbelovende beginnende artiesten en van geniale studenten van AKI artEZ, Saxion en UT.” Het Stationsplein is vier dagen afgegrendeld met hoge hekken en getransformeerd in een ministaat, bolwerk van technologie. Metropolis, het imposante robotbeeld van de Enschedese kunstenaar Jelle de Graaf, regeert er met ijzeren vuist schetst Kees de Groot. “Dat op zich is al fake. Via een elektronische poort kom je binnen. Hier zijn allerlei workshops. Bezoekers worden opgeroepen een standpunt in te nemen over het inzetten van technologie om de waarheid te beïnvloeden.”

Fun & play

Qua impact is de uitvinding van het world-wide-web van eenzelfde orde als die van de boekdrukkunst: de wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. “Dat hoeft ook niet. Maar we moeten ons goed bewust zijn van de gevolgen die technologische ontwikkelingen hebben op de mensheid en de planeet.” Denk nou niet dat GOGBOT een festival van zwaarmoedigheid is. “Zeker niet! GOGBOT is ook fun en play”, verzekert Kees de Groot. “Er is prachtige kunst te zien, virtueel werk, games, reflecties van licht, techno-muziek. Werk van internationale toppers en aanstormend jong talent.”

DIT MOET JE ECHT GAAN ZIEN

GOGBOT 2021 (9 t/m 12 september) speelt zich af langs een artistiek lint vanaf het Stationsplein via het Willem Wilminkplein naar de Oude Markt.

 • expo | don 09 sep (v.a. 20:00 uur) t/m zon 12 sept | Stationsplein – WARP Technopolis – Metropool – Oude Markt – Tetem
 • Robert Henke (computerartist Monolake) | zat 11 sept 23:00 uur| Wilminktheater
 • symposium Infocalypse Now (vier sprekers)| zat 11 sept 14:00 uur| Muziekcentrum
 • tentoonstelling Deep Truth | 10 september 2021 t/m 09 januari 2022 | Rijksmuseum Twenthe

2021.gogbot.nl

X