fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Het gebouw van de Coöperatieve Landbouwvereeniging aan de Parallelweg is een markante verschijning. Dankzij herbestemming is dit industrieel erfgoed bewaard gebleven. Het historische pand uit 1917 én de verhalen maken het tot een monument voor de Haaksbergse landbouw.


tekst en foto Betty Morsinkhof

De Coöperatieve Landbouwvereeniging werd opgericht in 1913. Boeren zagen de voordelen van gezamenlijke in- en verkoop. Dat vroeg ook om gezamenlijke opslagruimte. Naar ontwerp van de Enschedese architect Arend Beltman verrees in 1917 het CLV-gebouw. Op een strategische locatie, pal naast het Haaksbergse treinstation. Graan werd er vermalentot meel voor de plaatselijke bakkers.
En mengvoeders voor de landbouwdieren werden er samengesteld. Door de voortschrijdende mechanisatie was gaandeweg de jaren vijftig meer opslagcapaciteit nodig. Dus werd in 1957 het bestaande gebouw uitgebreid met een kolossale stenen silo.

Stille getuige
In het verleden kwamen de boeren uit de omtrek naar de landbouwcoöperatie. Lange tijd met paard en wagen, vanaf eind jaren vijftig met de tractor. De graanoogst werd afgeleverd, meel en veevoer gingen mee terug naar de boerderij. Maar dat niet alleen. Het CLV-gebouw was een ontmoetingsplek. De staat van het boerenleven en nieuwtjes werd doorgenomen. En soms werd een neutje achterover geslagen in één van de nabijgelegen kroegen. Die agrarische kneuterigheid maakte plaats voor schaalvergroting. Elke boerderij bouwde zijn eigen silo en kreeg het veevoer in grote hoeveelheden aangeleverd. Daarmee werd het CLV-gebouw overbodig. De productie van meel en mengvoeders stopte in 1965. Nog vijfentwintig jaar lang bleef het uitgiftepunt van diervoeders. Daarna kwam het ooit zo trotse bedrijfspand leeg te staan en takelde in rap tempo af.

Actie
In 2006 kocht woningcorporatie Domijn het verpauperde gebouw van ABCTA (nu ForFarmers), inclusief een flink grondstuk. Ruim zeven jaar later liet Domijn de schil van het bouwwerk in stijl renoveren. Een concrete bestemming was er echter niet. Een heus actiecomité ijverde voor een passende invulling. Liefst openbaar en dus toegankelijk voor de hele Haaksbergse samenleving. Appartementen, een museum, een foodhal, een speelparadijs. Allerlei ideeën kwamen op tafel en werden er weer afgeveegd. Want wie zal dat betalen? Ondertussen mochten de mensen af en toe binnen gluren. Daarvan werd massaal gebruik gemaakt. Exposities werden gehouden in het CLV-gebouw. Het haakte aan bij Open Monumenten Dag. Een jaren-vijftig-huis werd er ingericht. En bovenin de silo genoot iedereen van het weidse uitzicht over
Haaksbergen en omstreken. Maar… allemaal tijdelijk.

Eindelijk…
Begin 2017 meldde zich een serieuze koper: Wegdam Food Link BV, wereldwijd distributeur van voedingsmiddelen. Toch met een kleine link naar de oorspronkelijke functie: de productie van meel en mengvoeders. Eigenaar Brian Wegdam (geboren in Hengevelde, al jaren  woonachtig in Haaksbergen) nam Robert ten Dam van ten dAm Architecten in de arm. Er lag een mooie uitdaging voor het duo, dat gezamenlijk viel voor de charme van het CLV-gebouw. “Het heeft enkele typische kenmerken van industriële architectuur uit die tijd. Een deel met hoge ramen. Een witte sierlijst met daarin de naam. Het was een zéér functioneel gebouw, met name bedoeld voor opslag”, vertelt Robert ten Dam. “Het is niet één stijl, maar meerdere als gevolg van de groei en daarom mooi!” Volgens architect Ten Dam is het de kunst om de meerwaarde van een bouwwerk te zien. “Met herbestemming zet je een volgende stap in de geschiedenis. Dat mag je niet te verknallen!” Om de betekenis van het CLV-gebouw invoelbaar te maken verdiepte hij zich in de geschiedenis. Zo werd hij rondgeleid en bijgepraat door mensen van de Historische Kring Haaksbergen.

Een nieuwe inrichting
“Het was een grote ruimte die we moesten transformeren. Je weet het aantal werkplekken dat nodig is. En ook hóe er gewerkt gaat worden. De ruimtelijke structuur was al goed.” In de kelders is alle techniek ondergebracht. Omdat door de grote ramen op de begane grond veel daglicht binnen komt, zijn juist daar 20 werkplekken ingericht, met vergaderruimten en een pantry. “De bovenverdieping heeft kleinere ramen. Bewust zijn daar de ruimtes gemaakt waar je minder lang verblijft. Enkele flexplekken. Een restauratie met een barretje en eettafels. En een ruimte waar je kunt biljarten en tafeltennissen.” Het gebouw is verduurzaamd en heeft onder andere vloerverwarming, isolerend glas, installaties voor warmteterugwinning en zonnepanelen. En heel belangrijk: glasvezel. Overigens is de ‘torenkamer’ in de silo is nog steeds een uitkijkpunt.

We bellen…
Aan de voor- en achterzijde bevinden zich plateaus voor laden en lossen. “Even een grappig detail. Aan de station-zijde staan de luifels schuin omhoog. Anders paste de trein er niet onder. Aan de andere kant, waar de boeren hun goederen laadden en losten, zijn de luifels naar beneden gericht. Hoog genoeg voor paard en wagen en later de trekkers.” Waar op de laadperrons ooit zakken meel stonden gebeuren nu heel andere dingen. “De glazen puien kun je open zetten en zo de laadplateaus oplopen. Het leek mij prachtig om daar met mooi weer even koffie te drinken of te bellen. Dat gebeurt al. Laatst belde Brian mij. ‘Raad eens waar ik zit?’ vroeg hij”, lacht Ten Dam. Brian Wegdam is hartstikke tevreden met zijn historische onderkomen dat van alle moderne gemakken is voorzien. En Haaksbergen mag zich gelukkig prijzen dat dit landbouwbaken niet tegen de vlakte is geschoven.

Met dank aan de Historische Kring Haaksbergen

X