fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Wie de schoen past…

   Wie de schoen past…

   Deze zomer speelt Studio 65 Vocaal Theater het klassieke sprookje Cinderella in de versie van Rodgers & Hammerstein. Al 65 jaar wordt het verhaal van Assepoester, haar droomprins en de boze stiefmoeder op televisie, in de bioscoop en in het theater vertoond.

   Het Twents songfestival 2022 staat in de steigers

   Het Twents songfestival 2022 staat in de steigers

   Achter de schermen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan de volgende editie van het Twents Songfestival. De werkgroep binnen het Openluchtmuseum Ootmarsum onder voorzitterschap van Hans Oude Breuil, heeft inmiddels alle belangrijke zaken geregeld. In het park van het openluchtmuseum zal op 26 juni een reeks aan artiesten te horen en te zien zijn met een muzikale presentatie die het Nedersaksisch als basis heeft.

   Høken In Het Bos

   Høken In Het Bos

   op 25 juni vindt de eerste editie plaats van ‘Høken In Het Bos’…
   In het Nijreesbos bij Almelo organiseert de Twentse rockband ‘Rootveld’ een kleinschalig muzikaal boerenrockfeestje. Met medewerking van nog een dialectrockgroep, de BR Band, wordt een mooie avond vol muziek gepresenteerd in een groene omgeving.
   Dit project is te scharen onder de noemer ecologisch verantwoord musiceren in het bos. Alles wordt zo georganiseerd dat de natuur niet te lijden heeft onder de muziek en het publiek. Via een mooi ecologisch bospad komt men bij de open plek waar de muziek plaats vindt en daar wordt de avond vormgegeven door de bands ‘Rootveld’ en ‘BR Band’.

   Twente op Film donderdag 23 juni in Filmhuis Almelo

   Twente op Film donderdag 23 juni in Filmhuis Almelo

   Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op film is een project van actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems. Aan de hand van filmarchiefbeelden maken zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Wonen met kunst

   Wonen met kunst

   Je kent het waarschijnlijk ook wel: verhuizen naar een nieuwe plek betekent grote dromen en grootse ontwerpen. Maar soms blijft het bij plannen.Het huis ‘functioneert’ goed, en ach… dat schilderij aan de muur of dat mooie beeld in de nieuwe tuin….. dat komt wel. Ooit of toch ietsje eerder?

   “Wasting Time”

   “Wasting Time”

   Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met werk van eerstejaars studenten van de opleiding ‘Crossmedia Design’ van de Academie voor Art & Design AKI. De expositie is te zien van 22 juni t/m 22 juli 2022. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 19 juni 2022 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Verzamelen is van alle tijden. Veel musea zijn zelfs ontstaan uit een privécollectie. Het Stedelijk Museum Almelo besteedt vanaf 17 juni aandacht aan de verzamelpassie van verzamelaars uit Twente en omgeving. Dan laten zij hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum zien.

   Op de ruiten: WATER

   Op de ruiten: WATER

   Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert i.s.m. het ROC van Twente, kunstenschool Oyfo en de Bibliotheek Hengelo een fototentoonstelling op de ruiten van de Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat. De tentoonstellingsperiode is van 1 juni tot 1 november 2022.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Zondag 12 juni start de crowdfunding van de Enschede Eclips. Kunst in het Volkspark is daarmee het begin van de realisatie van dit project. Het kunstwerk moet verschijnen op de hoek van de Ruyterlaan en het Ariënsplein. Het is een baken van openheid met meer dan 1000 verbindingen.

   Lezing het vuur in mij

   Lezing het vuur in mij

   Op donderdag 19 mei organiseert Stichting Bernhards Ontmoeting de derde lezing van de serie Het vuur in mij. De Hengelose fotografe Nicole Tanke nodigt elke moderne kunstliefhebber uit om door haar ogen mee te kijken naar het veelzijdige lijnenspel van bijzondere locaties, maar ook van de alledaagse elementen buiten op straat waar men vaak in deze hectische samenleving aan voorbij loopt. Nicole Tanke is continu op zoek naar de balans tussen rust en avontuur. Deze persoonlijke ontdekkingstocht van de afgelopen jaren vertaalt zich in haar werken.

   ‘Broekhuis op Zondag’ eert culturele helden

   ‘Broekhuis op Zondag’ eert culturele helden

   Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis hebben de krachten gebundeld in een serie hommages aan culturele helden: ‘Broekhuis op Zondag’. In de eerste editie, op zondag 6 maart, staat de Enschedese schrijver-dichter Willem Wilmink centraal. Aanleiding is de presentatie van de nieuwe verzamelbundel ’t Kon minder met liedjes, gedichten en verhalen van Wilmink, samengesteld door Vic van de Reijt.

   Ank Bijleveld-Schouten treedt toe tot raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera

   Ank Bijleveld-Schouten treedt toe tot raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera

   De Nederlandse Reisopera is verheugd dat Ank Bijleveld-Schouten per 15 maart 2022 toetreedt tot zijn raad van toezicht. “Ik heb er zin in en vind het een eer de zetel op voordracht van de personeelsvertegenwoordiging in te nemen”, aldus Bijleveld. De voordracht en benoeming van Ank Bijleveld zijn tot stand gekomen in nauw overleg tussen de raad van toezicht (RvT) en de personeelsvertegenwoordiging (PVT) van de Nederlandse Reisopera.

Schilderen, het is zijn lust en zijn leven. Nog elke dag werkt Ton Schulten (83) in zijn atelier, waar hij zijn liefde voor het Twentse landschap kleurrijk vertaalt in verf. Maar ook bloemen en grafische voorstellingen. “Als ik het schilderen niet had… nou, dan houdt het voor mij op!”
tekst Betty Morsinkhof
beeldmateriaal Ton Schulten

Op de hoogste etage van het voormalige hotel De la Poste heeft Ton Schulten zijn atelier. Samen met zijn vrouw Ank bewoont hij dit historische pand in hartje Ootmarsum. Tegenover zijn galerie Chez Moi en achter grenzend aan de museumtuin van Museum Ton Schulten. Om te kunnen schilderen trekt hij zich terug in de stilte van zijn atelier. Elke ochtend, elke middag, onderbroken door een rustpauze. De energie om fulltime te knallen heeft hij tot zijn spijt niet meer. Maar het vuur om te schilderen brandt volop in de Twentse kunstenaar. “Vergeleken met mijn beginjaren schilder ik nu zéker zo goed. Mijn handschrift heeft zich ontwikkeld. Ik ben bekwamer, weet precies wat ik ga doen. Mijn schilderen is één grote glimlach”, vervolgt hij. “Het maakt altijd blij. Mensen vinden het fijn om naar te kijken. De kleuren, het lichtspel, alles is in harmonie. Dat is mijn succes. Kleur is emotie, is leven. Het is de combinatie die bepalend is voor de sfeer.”

Wonder

Op zijn palet mengt Schulten blindelings de kleuren die hij wil. En altijd is er een plan, geboren uit inspiratie. “Mijn fantasie werkt op volle toeren als ik aan het werk ben. Van alles komt dan naar boven. Zo kan een schilderij zomaar een andere wending krijgen.” Waar hij inspiratie opdoet? Gewoon, onderweg. “In gedachten ben je altijd aan het schilderen. Voor de natuur heb ik veel respect. Zie ik ineens onkruid tussen de straatstenen, met een práchtig bloempje. Of een fraai gekleurd herfstblad op de grond. In de zomer had ik frambozen-in-knop geplukt en binnen op een vaasje gezet. Wat een wónder dat zich daar voltrok. Een kunststukje. Kijk, dat inspireert mij.”

Bloemen

“Mijn uitgangspunt is nooit ‘hoe zouden ánderen naar dit werk kijken?’, maar ‘wat wil ik zélf?’. Ik moet er honderd procent achter staan. Schilderen in opdracht doe ik niet.” Hoewel… “Een vaste klant, een leuk mens trouwens, vroeg me een bloemenschilderij te maken. Dat was in 2017. Daar heb ik ‘nee’ tegen gezegd.” Maar zonder er ruchtbaarheid aan te geven ging Schulten er toch mee aan de slag. “Het prikkelde me wel”, erkent hij. Hij lacht: “Als het mislukte, dan zou niemand het ooit weten.” Het werd een prachtige bloemencompositie, in zijn eigen karakteristieke stijl. “Ik had er zo veel plezier in en ben er mee door gegaan.”

Stil in Ootmarsum

Zoekt hij de afzondering als hij werkt, Ton Schulten heeft ook mensen nodig om zich senang te voelen. Even een praatje ergens op een terras, een boek signeren, mooie verhalen opdissen over ‘zijn’ Twentse land. Maar met de komst van het coronavirus verdween de levendigheid uit Ootmarsum. “Het contact met de mensen heb ik erg gemist. Ank en ik zijn aldoor heel voorzichtig geweest. Gelukkig is corona aan onze deur voorbij gegaan.”

Dankbaar

Afgelopen voorjaar is hij flink ziek geweest, een hele poos. Zijn penselen bleven onaangeroerd. Met de woorden ‘nou, zet me de ezel maar eens klaar’ zorgde hij voor opluchting: Ton Schulten is er weer. Een doek erop en weldra verliest hij zichzelf in een wereld van verwondering en emotie. Tsja, ook het icoon van Ootmarsum wordt ouder. Gelukkig maar. Hij is vooral dankbaar dat hij nog kan schilderen. En dat hij Ank nog aan zijn zijde heeft. Bang voor de dood? Nee, zeker niet gezien zijn wonderlijke ervaring na een ernstig auto-ongeluk. “Het afscheid van het leven zie ik met vertrouwen tegemoet. Ik laat iets moois achter. In mijn werk blijf ik voortbestaan, een prettige gedachte. Maar ik stel het nog even uit, hoor! De verf is nog niet op…”

X