fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Schilderen, het is zijn lust en zijn leven. Nog elke dag werkt Ton Schulten (83) in zijn atelier, waar hij zijn liefde voor het Twentse landschap kleurrijk vertaalt in verf. Maar ook bloemen en grafische voorstellingen. “Als ik het schilderen niet had… nou, dan houdt het voor mij op!”
tekst Betty Morsinkhof
beeldmateriaal Ton Schulten

Op de hoogste etage van het voormalige hotel De la Poste heeft Ton Schulten zijn atelier. Samen met zijn vrouw Ank bewoont hij dit historische pand in hartje Ootmarsum. Tegenover zijn galerie Chez Moi en achter grenzend aan de museumtuin van Museum Ton Schulten. Om te kunnen schilderen trekt hij zich terug in de stilte van zijn atelier. Elke ochtend, elke middag, onderbroken door een rustpauze. De energie om fulltime te knallen heeft hij tot zijn spijt niet meer. Maar het vuur om te schilderen brandt volop in de Twentse kunstenaar. “Vergeleken met mijn beginjaren schilder ik nu zéker zo goed. Mijn handschrift heeft zich ontwikkeld. Ik ben bekwamer, weet precies wat ik ga doen. Mijn schilderen is één grote glimlach”, vervolgt hij. “Het maakt altijd blij. Mensen vinden het fijn om naar te kijken. De kleuren, het lichtspel, alles is in harmonie. Dat is mijn succes. Kleur is emotie, is leven. Het is de combinatie die bepalend is voor de sfeer.”

Wonder

Op zijn palet mengt Schulten blindelings de kleuren die hij wil. En altijd is er een plan, geboren uit inspiratie. “Mijn fantasie werkt op volle toeren als ik aan het werk ben. Van alles komt dan naar boven. Zo kan een schilderij zomaar een andere wending krijgen.” Waar hij inspiratie opdoet? Gewoon, onderweg. “In gedachten ben je altijd aan het schilderen. Voor de natuur heb ik veel respect. Zie ik ineens onkruid tussen de straatstenen, met een práchtig bloempje. Of een fraai gekleurd herfstblad op de grond. In de zomer had ik frambozen-in-knop geplukt en binnen op een vaasje gezet. Wat een wónder dat zich daar voltrok. Een kunststukje. Kijk, dat inspireert mij.”

Bloemen

“Mijn uitgangspunt is nooit ‘hoe zouden ánderen naar dit werk kijken?’, maar ‘wat wil ik zélf?’. Ik moet er honderd procent achter staan. Schilderen in opdracht doe ik niet.” Hoewel… “Een vaste klant, een leuk mens trouwens, vroeg me een bloemenschilderij te maken. Dat was in 2017. Daar heb ik ‘nee’ tegen gezegd.” Maar zonder er ruchtbaarheid aan te geven ging Schulten er toch mee aan de slag. “Het prikkelde me wel”, erkent hij. Hij lacht: “Als het mislukte, dan zou niemand het ooit weten.” Het werd een prachtige bloemencompositie, in zijn eigen karakteristieke stijl. “Ik had er zo veel plezier in en ben er mee door gegaan.”

Stil in Ootmarsum

Zoekt hij de afzondering als hij werkt, Ton Schulten heeft ook mensen nodig om zich senang te voelen. Even een praatje ergens op een terras, een boek signeren, mooie verhalen opdissen over ‘zijn’ Twentse land. Maar met de komst van het coronavirus verdween de levendigheid uit Ootmarsum. “Het contact met de mensen heb ik erg gemist. Ank en ik zijn aldoor heel voorzichtig geweest. Gelukkig is corona aan onze deur voorbij gegaan.”

Dankbaar

Afgelopen voorjaar is hij flink ziek geweest, een hele poos. Zijn penselen bleven onaangeroerd. Met de woorden ‘nou, zet me de ezel maar eens klaar’ zorgde hij voor opluchting: Ton Schulten is er weer. Een doek erop en weldra verliest hij zichzelf in een wereld van verwondering en emotie. Tsja, ook het icoon van Ootmarsum wordt ouder. Gelukkig maar. Hij is vooral dankbaar dat hij nog kan schilderen. En dat hij Ank nog aan zijn zijde heeft. Bang voor de dood? Nee, zeker niet gezien zijn wonderlijke ervaring na een ernstig auto-ongeluk. “Het afscheid van het leven zie ik met vertrouwen tegemoet. Ik laat iets moois achter. In mijn werk blijf ik voortbestaan, een prettige gedachte. Maar ik stel het nog even uit, hoor! De verf is nog niet op…”

X