fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

‘As ze d’r no mear ofblieft…”

Net als alle graffiti-writers is Joris ten Vaarwerk een béétje stout begonnen. Illegaal dus, op verboden plekken. Ondertussen is hij ouder en wijzer geworden. Nog altijd leeft de Haaksbergenaar zich uit met spuitbussen. Als Mr. Graffiti verdient hij er zijn brood mee, in Twente en verderop in Nederland. En hij reist de wereld over om met andere artiesten uit de cene een boodschap in graffiti uit te dragen. “Het is een leefstijl.”

tekst & fotografie Betty Morsinkhof

Iets doen wat niet mag, dat is spannend. En dus doe je het tóch. Hoe herkenbaar voor Joris ten Vaarwerk (48). Uit zijn eigen jeugd, maar ook bij de jongeren waarmee hij als jongerenwerker optrok. “Hoezo altijd in kaders denken? Het opzoeken van grenzen en bewust ermee spelen, proefondervindelijk leren, dat is wat ik doe, een leven lang. Het begint bij je eigen schoolpleintje, de steegjes in je woonplaats en dan geleidelijk de wijde wereld in.” Hij is al lang uit de illegaliteit gestapt. “Als jongerenwerker en als vader heb je een voorbeeldfunctie.”

Verslavende letters
Joris ziet zichzelf niet als kunstenaar, maar als schrijver. “Hoofdbestanddeel van graffiti is je naam en die bestaat uit letters. Naar die letters kijk je op een verslavende manier. Hoe zijn ze opgebouwd, hoe blijven ze in balans? In de oorsprong draait alles om je naam, je schrijversnaam.” In zijn geval ‘Timski’, het staat op zijn cap. “Los van het illegale heb je twee type graffitischrijvers. De ene groep heeft een sterke artistieke drang. Anderen zijn alleen uit op roem door op de meest riskante plekken hun naam achter te laten. Het is in wezen een competitie.”

Redding
In het gezin waar Joris opgroeide vormde activisme de rode draad. “Begin jaren tachtig waaide de hiphopcultuur over vanuit New York. Voor straatjongens van mijn leeftijd iets nieuws, een uitdaging. Wij adopteerden die beweging. Er kwam veel in samen. Muziek, kleding, expressie.” Zelf denkt-ie dat graffiti zijn redding is geweest. “In de spuitbus vond ik mijn passie, mijn houvast. Graffiti liet mij inzien dat ik mogelijkheden heb. Uiteindelijk heb ik het gered en vond mijn draai.” Een aantal graffitivrienden van toen kwam slecht terecht: criminaliteit, harddrugs, enkele zijn overleden. Anderen ontwikkelden zich tot vormgever. Met hen maakt Joris nog regelmatig graffiti.

Eigen ding
Wat in zijn hoofd zit, inspireert hem tot schrijven. Thema’s als Free West Papua, I have a Dream, Stop Climate Change, Each One Teach One, Increase the Peace. Joris leeft zich uit in vrij werk, maar maakt evengoed graffiti in opdracht van de overheid, bedrijven en particulieren. Zijn atelier is in Hengelo. “Ik doe heel erg mijn eigen ding. Maar ze weten mij te vinden”, zegt hij. Als hij ergens in de openbare ruimte aan de slag is, krijgt hij alleen maar complimenten. “En dan hoor je mensen zeggen ‘As ze d’r no mear ofblieft’.”

Thuiskomen
“Dankzij graffiti beland je op plekken waar je normaal nooit zou komen. Niet vanuit toerisme, maar vanuit schrijven. Zo verbreed je je horizon en ben je in  staat vanuit een breder perspectief te denken”, stelt Joris. Zo was hij met zijn gezin in Indonesië, waar de roots van zijn vrouw liggen. “In een arme wijk van Jakarta heb ik met ‘locals’ een troosteloze muur opgeknapt. Best heel dubbel, want de mensen die daar leven, kunnen niet eens een spuitbus betalen. Maar als je zag hoe blij ze waren.” In New York, de bakermat van graffiti, werkte hij samen met de (inmiddels oude) mannen tegen wie hij in zijn jeugd opkeek. “Een bijzondere ervaring”, zegt hij glunderend. “Het voelde als thuiskomen, alsof de cirkel rond is.” Berlijn is volgens hem dé graffitihoofdstad van Europa. “Daar komt de hele wereld bijeen. In het buitenland voel ik heel bewust ‘ik ben nu hier’. Dit is het resultaat van al die jaren dat ik hiermee bezig ben. Ik ontmoet inspirerende mensen, met verschillende achtergronden. Maar de gemeenschappelijke interesse in graffiti verbindt en verbroedert.”

www.mrgraffiti.nl

X