fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Cultureel Diepenheim kijkt naar wat er wél kan
Heimland de zomer door

Festivals kunnen in deze tijd helaas niet doorgaan, toch vindt dit jaar in Diepenheim Heimland plaats. Want Heimland is veel meer dan een festival en de huidige beperkingen leveren vindingrijke alternatieven op. In plaats van één lang weekend met voorstellingen en optredens, zijn er nu verspreid over de zomermaanden verschillende (op maat gemaakte) voorstellingen en activiteiten, onder de naam: Heimland de zomer door.

Wat kan er wél
Theaterfestival Heimland, voortgekomen uit het theaterweekend ter ere van het 25-jarig bestaan van Kunsten op Straat, vond in 2018 voor het eerst plaats. Dat de derde editie van Heimland nu niet door mag gaan, is voor de organisatie en het publiek vreselijk jammer, vertelt Ruth Semmekrot, directeur van Kunsten op Straat, maar ze benadrukt ook de gevolgen voor de artiesten: “Voor hen is deze crisis echt een strop; het betekent dat ze al maanden niet samen hebben kunnen werken, laat staan spelen voor publiek. We hebben als organisatie dan ook vrij snel de knop opgezet en bedachten: oké, dit zijn de regels, wat kunnen we daarbinnen wél doen?”

Producties vanuit Werkplaats Diepenheim
Volgens het concept van het theaterfestival Heimland zijn er nu in juli en augustus producties te zien die allemaal (deels) in Werkplaats Diepenheim gemaakt zijn. “Diepenheim staat bekend als ‘Stedeke van kunst, cultuur en natuur’ er is hier op het gebied van die drie pijlers ook veel te zien en te doen”, vertelt Ruth en bekrachtigt daarbij: “maar wat veel mensen niet weten, is dat de kunst hier ook gemaakt wordt.” Gedurende het hele jaar resideren er (inter)nationale artiesten, theatermakers en kunstenaars van diverse disciplines in de zogenoemde culturele broedplaats Werkplaats Diepenheim.

Een bijzondere ervaring
Gezien de crisis en maatregelen zijn de meeste makers nog niet ver genoeg in het traject van een nieuwe voorstelling om die al volledig op te voeren. “Tijdens ‘Heimland de zomer door’ worden er daarom voornamelijk try-outs gespeeld”, legt de directeur uit, en verzekert daarbij dat dit geen afbreuk hoeft te doen aan de kwaliteit: “Het is voor het publiek juist een bijzondere ervaring om het proces en de interactie met de maker van zo dichtbij te ervaren. En een unieke kans om een ruwe versie of zelfs de première van een productie te zien, die daarna misschien wel over de hele wereld gespeeld gaat worden!”

Op vakantie naar Heimland
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen besluiten om deze zomer de vakantie in eigen land te vieren, een positieve trend als het aan de Diepenheimse organisatie ligt: “We hopen dat ook de aangepaste versie van Heimland voor iedereen als vakantie zal voelen. Ook met dit aangepaste programma willen we het Heimland-gevoel creëren en uit ervaring weten we dat die gezellige, ongedwongen en inspirerende sfeer, in een natuurrijke omgeving, zowel de bezoekers uit de buurt als toeristen uit heel Nederland zeer aanspreekt.”

Volgens landelijke richtlijnen
Alle activiteiten worden zo ingericht dat ze binnen de corona-regelgevingen plaats kunnen vinden. Om inzicht te hebben in het aantal te verwachten bezoekers moeten kaarten vooraf online via www.heimland.nl of aan de balie bij Cultuurcentrum Herberg de Pol gekocht worden. De actualiteit wordt gevolgd, indien de richtlijnen worden versoepeld, kunnen het programma en de locaties nog uitgebreid worden. Kijk voor eventuele wijzigingen en meer informatie op www.heimland.nl.

Agenda
8 juli                           Literaire avond – met Nhung Dam en Koos Terpstra
9 juli                           3 miljoen voetstappen naar Sicilië – door Nhung Dam
22 juli                         JACK – MONKI / Circustheater Producties TENT
video en nagesprek over contemporary circus – Double Take Cinematic Circus
24 juli                         Muzikale zomeravond
1 augustus                 Muzikale zomeravond – Distelberg Sessions
14 augustus               Sounds like juggling! – Stichting Goed Bezig!
16 augustus               Club Uppercut – Onderwater Producties

 

Onderwater Producties was te zien op Heimland 2019 en keert dit jaar weer terug met een nieuwe voorstelling (Foto: Rob Baas)

Ekaterina Levental speelde op Heimland in 2018 en 2019 (Foto: Rob Baas)

MONKI trad tijdens het jubileumweekend van Kunsten op Straat op als circusartiest, op Heimland de zomer door maakt hij dit jaar zijn regiedebuut

X