fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Voor zijn werk als violist reist Daniel Rowland de hele wereld over. Maar in zijn agenda is er een week per jaar die vastligt, de laatste week van augustus. Dan is Daniel te vinden op het Stift, want wie Stiftfestival zegt, zegt Daniel Rowland. De violist stond aan de wieg van het festival en is als artistiek leider verantwoordelijk voor de muzikale invulling van het festival. En hoewel het festival in haar 15-jarig bestaan heel wat veranderingen heeft doorgemaakt, is een ding hetzelfde gebleven; het is een muzikaal feest, zowel voor de gasten als voor de musici.

Daniel, wat is je band met het Stift?
‘Ik ben hier als driejarig jongetje komen wonen. Mijn familie kwam over uit Londen omdat mijn vader hier een aanstelling kreeg aan het  conservatorium van Enschede. Mijn moeder is een geboren en getogen Twentse, dus voor haar was het thuiskomen. Het was een droomplek om op te groeien. Het was er groen, je hoorde de vogeltjes en het was er totaal stressvrij. Het is een van de meest idyllische stukjes van Twente. Na de hectiek van Londen was dit een droomplek’

Maar toch ben je vertrokken?
‘Ik trok steeds verder de wereld in. Eerst als jongetje van 11 toog ik elke week naar Amsterdam voor mijn vioollessen bij Davina van Wely, de vioolmama van Nederland. En later ging ik er op kamers om daar naar het conservatorium te gaan. Voor mijn studie zat ik ook in Brussel, Salzburg en Parijs en later kreeg ik het zigeunerleven van een rondreizend concertviolist. Maar na al die spannende plekken, begon ik ook weer de waarde van dat mooie, groene Twente te waarderen.’

Hoe kwam je op het idee om er een festival te organiseren?
‘Er waren al ruim 50 jaar concerten in de Stiftskerk. Ik zag mijn vader daar optreden, ik gaf daar op mijn zestiende mijn eerste vioolrecital. Die mooie, grijze stenen kerk zit diep geworteld in mijn geschiedenis. Ik ging ook altijd naar de concerten. In de vroege lente van 2005, toen ik al lang en breed afgestudeerd was en voor mijn werk de hele wereld rondreisde, zat ik bij zo’n concert en ik was getroffen door de schoonheid van de plek. Ik wilde een manier bedenken om deze mooie plek aan de mensen te laten zien die ik tijdens mijn werk ontmoette, maar ook om al het moois dat ik op mijn reizen tegenkwam hier te tonen. Ik bedacht toen ineens, moeten we hier geen festival organiseren? Normaal blijft
zoiets bij een losse opmerking, maar de organisatie was meteen enthousiast. Ik noem dit zelf het “wonder van het Stift”, maar binnen drie maanden hebben we toen het eerste festival neergezet.’

Wat je visie voor het Stiftfestival?
‘Natuurlijk moet het een kamermuziekfestival zijn dat internationaal tot de top behoort. Maar wat het voor mij spannend en uitdagend maakt,
is dat je bij ons muziek hoort zoals je die nergens anders hoort. Ik nodig musici van wereldklasse uit, veel uit de klassieke wereld, maar ook iemand uit de tangowereld, een modern danser een Udspeler uit Syrië. Die cocktail van muzikale persoonlijkheden leidt tot een inspirerend en explosief muzikaal betoog. Het programma wordt van tevoren samengesteld, maar de repetities zijn allemaal tijdens het festival, de muziek die je bij ons hoort, hoor je dus ook alleen maar tijdens dat concert. De keerzijde kan zijn dat er te weinig repetitietijd is, maar op de een of andere manier ontstaat er eigenlijk altijd iets moois. Zonder wrijving geen glans.’

Waar kijk je het komende festival naar uit?
‘We hebben dit jaar een composer in residence, Peteris Vasks. Hij is een van de belangrijkste en meest geliefde componisten op het wereldtoneel. Er zijn vier concerten waarin we zijn werk laten horen, hij is daar zelf ook bij. En op vrijdag komt er in de Plechelmusbasiliek
een groots hommageconcert met een koor. Dat concert wordt ook opgenomen door Challenge records en zal later op CD worden uitgebracht. Verder heb ik hem zover weten te krijgen om een stuk speciaal voor het Stift festival te schrijven. Het was de beroemde cellist Mstislav Rostropovitsj die ooit zei: Je moet een componist smeken en desnoods dreigen te vermoorden als ze geen stuk voor je willen schrijven. En
het Stift zou het Stift niet zijn, als er geen nieuwe muziek te horen zou zijn.’

Het thema dit jaar is Grenzeloos, hoe komt dat terug in de muziek?
Voor mij is dit thema in een notendop waar het Stift festival om gaat. Grenzeloze vrijheid, grenzeloos plezier in muziek, de grenzeloze  opwinding als je een stuk voor het eerst speelt. Het thema is heel breed, maar het geeft wel een samenhang. Niet alleen binnen een
concert, maar ook in de opbouw van een dag, en ook in het festival als geheel. Het hele programma bij elkaar opgeteld is een emotionele reis.’

Hoeveel speel je zelf tijdens zo’n festival?
‘Het afgelopen jaar speelde ik in 47 concerten. De meeste musici hadden zo’n 10 tot 12 optredens. Een paar hadden er 25, maar ik dus 47. Daar komt weer die grenzeloze passie voor muziek om de hoek kijken, haha. Gelukkig doe ik dit nu een paar jaar, dus probeer ik mezelf te wapenen voor oververmoeidheid. Ik neem gingershots en ik probeer goed te slapen. Maar ik weet dat ergens op dag zes of zeven komt de man met de hamer. Als er dan iets misgaat, heb je vrij weinig reserves meer. Maar gelukkig weet ik nu dat dit komt, dus probeer ik me ervoor te wapenen. Ik doe de eerste dagen wat rustiger aan, om te voorkomen dat ik instort. Voor mij vliegt het festival ook echt voorbij. Ik probeer ook om naar anderen te gaan luisteren, maar het is een soort patchwork van momenten.’

Het festival blijft maar groeien, hoe borg je de kleinschaligheid en intimiteit die het festival ook zo bijzonder maakt?
‘Het is een lastige balans, want je wilt groeien, maar ook het mooie en intieme vasthouden dat zo karakteristiek is voor het festival. Daarom behouden we heel bewust de Stiftskerk als het onbreekbare element van het festival. Als je propt kunnen daar 120 mensen in.
Die kerk heeft een hele eerlijke akoestiek, soms iets te eerlijk. Je komt nergens mee weg. Het is een hele pure en eerlijke plek om muziek te beleven. Dus er zullen altijd minimaal 7 concerten in de Stiftskerk zijn. Maar soms is het ook fi jn om voor grote publieksaantallen
te spelen. Daarom ben ik zo blij dat we de Plechelmus basiliek, die iconische en sfeervolle locatie als tweede kernlocatie hebben. Het galmt daar veel meer, dus voor koren is dat een fantastische plek om te zingen.’

Hoe zie je het festival zich ontwikkelen?
‘Topmuziek zal altijd op de eerste plaats komen, maar de laatste jaren zijn we ook de schoonheid van het Twentse landschap gaan vieren. Dat betekent nog meer en boeiende locaties die de geschiedenis en het erfgoed van de regio laten zien. Ik ben dit jaar bijzonder trots op de samenwerking met landgoed Twickel. Daar tonen we dit jaar twee opera’s op de slotgracht van het kasteel. We tonen Dido en Aeneas
van Purcell, deels geënsceneerd met het weergaloze silhouet van het Twickel op de achtergrond. Prachtig!’

X