fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

   Corbino komt met zijn eigen universum naar Theater Hof 88!

   Corbino komt met zijn eigen universum naar Theater Hof 88!

   Corbino is het pseudoniem van Maarten Corbijn. Hij is onder meer bekend om zijn portretfotografie van onder andere Dolly Parton, Herman Brood & koningin Máxima. Woensdag 7 september 2022 komt hij met zijn boeiende lezing genaamd ‘Het geheim van een goed humeur’ waarin hij je mee brengt in zijn eigen universum.

Al honderden jaren geleden graasden er schapen op de woeste gronden van het Haaksbergerveen. Bijna elke boer rondom dit gebied had wel een kleine kudde. De schapen werden vooral gehouden om met hun mest de schrale akkergrond vruchtbaarder te maken. Met de komst van kunstmest rond 1920 werd het snel minder met de schapenhouderij. De laatste Haaksbergse boerenherder Jan Bos stopte er mee in 1953. Dertig jaar later kwamen de schapen weer terug dankzij toenmalig burgemeester Gabor, maar nu voor begrazing op het Buurserzand. Eind negentiger jaren werd er een contract afgesloten tussen de Gemeente Haaksbergen, Staatsbosbeheer (eigenaar van het Veen) en Hamaland om een gescheperde kudde (=met herder) te laten grazen op het Veen tegen berkenopslag. Zo kon er een herder worden betaald. Naast de natuurbegrazing zag men de grote toeristische waarde van een schaapskudde en een nog te bouwen schaapskooi. Helaas bleek dit laatste niet zo eenvoudig door allerlei regelgeving (Natura 2000), bezwaren en financiele problemen. Inmiddels was de Stichting Schaapskudde Haaksbergen opgericht. Na jarenlange huisvesting in een oude koeienstal in Buurse, kwam er begin 2011 door een zeldzaam toeval met een Border collie hondje genaamd Snow een grote sponsor in beeld. Er kon grond aangekocht worden achter aan de Urkerweg in het voormalige Horsterveen. Op 25/26 november 2016 werd de schaapskooi met kapschuur feestelijk geopend. Met de aankoop van een oud Buurser schaopsschot is de laatste fase van het project afgerond. Om de link tussen heden en verleden te herstellen, is dit gebouw in zijn oorspronkelijke vorm opgebouwd. De binnenkant echter is modern en ingericht als een Informatie- en Educatiecentrum. Er is een subsidie ontvangen van Leader, een Europees fonds uit Brussel, om met moderne media een nieuwe natuurbeleving te scheppen in en over het Haaksbergerveen. Op zondag 23 juni 2019 is dit gebouw in gebruik genomen. Er is koffie/thee met appelgebak en fris en ijs te koop. De toegang is gratis en gedurende de zomermaanden is het gebouw alle dagen geopend van 12.00 tot 16.30 uur. Tijdens de winter alleen op woensdag, zaterdag en zondag. Zowel met de schaapskudde als met dit gebouw hoopt de Stichting een wezenlijke en duurzame bijdrage te leveren aan het behoud van het unieke Haaksbergerveen. De kudde bestaat uit 350 schapen van diverse rassen en 25 geiten. Er wordt dagelijks gehoed door 2-3 herders en enkele vrijwilligers van mei t/m december. In de wintermaanden worden de lammeren geboren in de schaapskooi. Dagen zoals Kroamschudd’n, Lente in de Kooi, Muziek in de Kooi en Kerst in de Kooi brengen veel publiek en inkomsten binnen. Zowel ouderen als de schooljeugd, maar ook steeds meer toeristen weten het Horstervennehoes te vinden.

Monumentendag
Op zaterdag 10 september aanstaande zal de jaarlijkse Monumentendag eindigen op het erf van de schaapskooi het Horstervennehoes. Hier zal om 16.00 uur de Monumentenprijs uitgereikt worden aan een Haaksbergse organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het kader van duurzaamheid en herbestemming. Voor alle bezoekers die na een mooie fietstocht langs 8 interessante plekken in en om Haaksbergen eindigen bij de schaapskooi staat er tegen een kleine vergoeding een hapje en een drankje klaar.

Veenverhalen
In het Educatief Centrum is een permanente expositie over het Haaksbergerveen. Inmiddels zijn er al veel verhalen verzameld over dit prachtige gebied. Deze zullen worden gebundeld in een handzaam boekje, dat gekoppeld wordt aan een QR code wandelroute. Op deze wandel- of fietstocht wordt men dan -al of niet op weg naar de schaapskudde- geleid langs de plekken waar ooit iets gebeurd is of waar iets bijzonders is te zien. Het boekje zal volgend jaar op Tweede Paasdag tijdens Lente in de Kooi gepresenteerd worden. Iedereen die nog mooie herinneringen of foto’s heeft van het Haaksbergerveen is welkom om ze met ons te delen. Wie weet komt er een mooi verhaal van…..

Toon Tankink

X