fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

“Elk kind moet de kans krijgen om plezier in zingen te ervaren”

Sinds 2019 is aan de Reisopera een kinderkoor verbonden. “Daarvoor werkten we wel samen met andere koren. Maar er was toch behoefte aan een eigen koor, waar iedereen aan mee kan doen”, vertelt coördinator Iris de Vries. Tobias (12) was drie jaar geleden gelijk van de partij. “Zingen vind ik echt heel leuk. Het motiveert je en je maakt andere mensen blij”, vertelt Tobias, die ook piano speelt. “En reizen vind ik leuk. Samen in de bus, dat is zó gezellig! Bijna twee jaar kon dat nauwelijks vanwege corona.” Toch was er af en toe ruimte. Zoals voor twee uitvoeringen van La Bohème, samen met het 60-jarige VU-Orkest, in Musis Sacrum (Arnhem) en in Carré Amsterdam. En welk kind kan nou zeggen dat het in Carré heeft gestaan? Ook Lisa (9) vindt zingen fantastisch en is er vanaf het begin bij. Klassieke muziek klinkt haar niet vreemd in de oren. “Ik zit op klassiek ballet. Dan moet je ook de muziek kennen”, legt ze uit. “Bij de Reisopera leer je dit beter begrijpen.” Lisa heeft een droom: schitteren op het Eurovisie Songfestival.

Opera
Onder leiding van dirigent Mirjam Spoelman repeteren Tobias en Lisa voor de opera ‘Hänsel und Gretel’. De première is 30 september in het Wilminktheater. Voor Lila (10) komt dat nét te vroeg. Ze is pas bij het Kinderkoor. “Steeds zeurde ik bij mijn moeder dat ik op zingen wilde. Zij stelde voor hier een proefrepetitie te doen. En ik vond het gelijk leuk.” Haar vuurdoop heeft ze gehad: een optreden met liedjes van Harry Bannink tijdens Kunst in het Volkspark. Thuis luistert ze soms klassieke muziek. “Daar kan ik wat van leren. Ik ben het mooier gaan vinden, maar houd het meest van Nederlandstalige liedjes.” Hoogste tijd voor de repetitie. “Zin in!”, roepen Lisa, Tobias en Lila. En weg zijn ze.

Maxima
Plezier in zingen, dat staat voorop. Daarin speelt dirigent Mirjam Spoelman een hoofdrol. Ze heeft een schat aan werkervaring met kinderen én koren. “Op een ontspannen, speelse manier probeer je kinderen te laten groeien in hun zangtalent”, vertelt ze. “Allemaal vinden ze zingen leuk, daar begint het natuurlijk al mee. Kinderen stimuleren, motiveren, zangtechniek bijbrengen, dat vind ik superleuk om te doen. Ze zijn enthousiast, staan altijd voor alles open.” Het Kinderkoor heeft al meegewerkt aan een aantal voorstellingen. Zoals de opera’s Tosca en La Bohème. In Carré zongen de kids mee met het Hallelujah uit Händels Messiah. “En ze hebben opgetreden voor koningin Maxima”, lacht Mirjam.

Uit het leven gegrepen
Operaverhalen zijn speciaal voor kinderen. “Dramatisch, spannend, uit het leven gegrepen. Dat vinden ze interessant. Opera zing je meestal in een andere taal. Italiaans in La Bohème, Duits in Hänsel und Gretel. Daarbij gaat het vooral om voordoen en nadoen.” Toewerken naar een uitvoering is een hele uitdaging. “We repeteren wekelijks. In de veilige omgeving van het koor groeit het vertrouwen van de kinderen. Ze worden steeds losser, opener”, weet Mirjam Spoelman. “Er komt heel wat bij kijken. Luisteren, samenwerken.” Als de voorstelling nadert, verhuizen de repetities naar het Wilminktheater. Hier openbaart zich een nieuwe wereld. Van coulissen, een orkest, choreograaf, regisseur, professionele operazangers, kostuums, decorstukken. “Sommige kinderen zijn zó onder de indruk dat ze even vergeten te zingen.” Iris de Vries knikt. “Ik kom wel eens jongeren tegen die als kind meezongen bij de Reisopera. Zij geven aan dat dit grote indruk heeft gemaakt”, meldt ze. “Samen in de bus vinden ze leuk. En wat er ook bij hoort is samen eten.”

Deelname is gratis
HET KINDERKOOR VAN DE REISOPERA: KOM ER GEZELLIG BIJ!!!
Voor haar Kinderkoor is de Reisopera eigenlijk altijd op zoek naar ‘podiumtijgers’. Kinderen uit Enschede, in de leeftijd van 7 tot 14 jaar. Dus… vind jij – net als Tobias, Lila en Lisa – zingen superleuk? En houd je ook zo van gezelligheid? Dan zoeken we jou! Stuur een mail naar Iris de Vries: kinderkoor@reisopera.nl. “Dan nodigen we je uit voor een proefrepetitie. Sfeer proeven, kennismaken en vooral gelijk meedoen. Want dat is het leukst”, weet Iris. “Elk kind moet de kans krijgen om plezier in zingen te ervaren. En om liefde voor het theater te ontwikkelen. Dat is ons doel.” Om dat te onderstrepen is deelname aan het Kinderkoor gratis.

X