fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

   Pianofestival Twente

   Pianofestival Twente

   Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Van 22 juli tot en met 25 juli is het Reisopera ViVa Vistijn te vinden in verschillende speeltuinen in Enschede, als activiteit bij de Jeugd ViVa. Laat je eigen geknutselde vis tot leven komen in het vissentheater van de Nederlandse Reisopera! Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar.

   Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Meesters van de Wolvecampprijs

   Meesters van de Wolvecampprijs

   Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88.

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 in de voormalige KPN-winkel is een mooie expositieruimte en een winkel met betaalbare “skiere kunst”. Elke maand is er een nieuwe expositie.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam. WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR Naast de...

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

Van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september exposeren acht beeldend kunstenaars samen bij de Möllerwerf in Hengelo. De groepsexpositie “Vrienden van Ferdinand” is een ode aan de vriendschap. Kunstvrienden zijn voor kunstenaars een belangrijke bron van aanblijvende inspiratie en motivatie.

Uitgenodigd deelnemers zijn Geert de Groot (fotografie; Almen), Bastiaan Postma (keramiek; Kampen), Sjaak Kaashoek (kopergravures; Nijmegen), Lenneke Saraber (linosnedes; Kampen), Lydia Roelofsen (grafiek; Kampen), Aukus Paukus (schilderijen; Zwolle) en Pauline Luijbens (digitale kunst; Welsum).

Curator Ferdinand Booij was galeriehouder in Kampen. Veel van de deelnemend kunstenaars kwamen in die tijd op zijn pad. “Van de meeste kunstvrienden heb ik in mijn creatieve vorming veel geleerd. Ik heb veel steun aan hen gehad. Het zijn mensen waarvan ik weet dat ze kwaliteit hebben en dat ze gedreven zijn. Behalve hun vakmanschap delen ze de liefde voor hun creaties.” Zelf exposeert Booij met zijn kleurpotloodtekeningen en beelden. Hij zegt daarover: “Ik heb het lef om zelf ook mee te doen.”

De expositie is te bezoeken van donderdag 29 augustus t/m zondag 1 september dagelijks van 11:00 tot 17:00.

De Möllerwerf, Oude Boekeloseweg 33e, Hengelo Ov.

Deelnemend kunstenaars

Bastiaan Postma (Kampen): keramiek

Bastiaan Postma studeerde in 1990 af aan de kunstacademie in Kampen met keramiek. Sinds die tijd werkt hij met klei en boetseert hij dierenkoppen en abstracte vormen. Het liefst draait hij op de draaischijf en combineert verschillende kleuren klei waaraan hij soms glazuur toevoegt. Bastiaan geeft cursussen en workshops in zijn werkplaats in IJsselmuiden.

Meer informatie: https://www.bpostmakeramiek.nl/

Sjaak Kaashoek (Nijmegen): kopergravures

Sjaak Kaashoek is kunstschilder en graficus. In de Möllerwerf toont hij zijn kopergravures geïnspireerd op oude meesters zoals Dürer en Goltzius. Hij bewerkt het koper met de burijn (guts). Zijn inspiratie haalt hij uit verhalen en de natuur.

Meer informatie: https://sjaakkaashoek.com/

Lenneke Saraber (Kampen): linosnedes

Voor Lenneke Saraber voelt het exposeren in de Möllerwerf een beetje als thuis exposeren. Geboren in Hengelo (Ov), heeft zij na de academie in Kampen een oevre opgebouwd met grafiek. Haar werk refereert regelmatig aan de landschappen van Twente. In grote en kleine linosnedes werkt zij met kleur over kleur, zodat er een gelaagdheid ontstaat die heel schilderachtig overkomt. Lenneke werkt spontaan en zonder vooropgezet plan.

Meer informatie: https://www.lennekesaraber.nl/

Lydia Roelofsen (Kampen): grafiek

Lydia Roelofsen, geboren in 1974 in Alkmaar, woont en werkt in Kampen en werkt graag met grafische technieken. Haar tekeningen ontstaan intuïtief en zijn imaginair en deels autobiografisch. Ze werkt met verschillende technieken en materialen: linoleum, etsen, schilderen, tekenen, collages. Grafiek vormt de rode draad in haar werk. Momenteel onderzoekt zij ook tetra-druk, een vriendelijk materiaal waaruit mooie dingen kunnen ontstaan en met de sfeer van etsen.

Meer informatie: https://lydiaroelofsen.weebly.com/

Pauline Luijben (Welsum): digitale kunst

Tussen 2000 en 2015 heeft Pauline landschappen geschilderd die zich kenmerken door een grote gedetailleerdheid. Ze houdt van de intense sfeer die dat oplevert en onderwerpt zich dan ook aan het monnikkenwerk om eindeloos en laag over laag, grassprietjes te schilderen. De laatste jaren combineert zij haar schilderwerk met het maken van digitale beelden, waarmee ze sprookjes en andere waarheden vertelt.

Meer informatie: https://www.paulineluijben.nl/

Geert de Groot (Almen): fotografie

Al op tienjarige leeftijd werd Geert de Groot bevangen door de liefde voor fotografie. Op zijn vijftiende kocht hij, met verjaardagsgeld, zijn eerste camera. Al bijna 45 jaar bevangen door het fotografievirus heeft hij er niet alleen zijn werk van gemaakt, maar bovendien al die jaren ook het plezier en de hobby van het fotograferen weten te koesteren.

Meer informatie: http://www.geertdegroot.nl/

Aukus Paukus (Zwolle): schilderijen

Vanuit de dras naast de IJssel doemt een beeld op. Gevangen in lagen aan kleur waagt AuKuS zich aan de verbeelding ervan. Een verborgen wereld waar alchemie, ‘natuur-kunde’ en visioenen heersen, is er behoefte tot een halt. Gevangen in het materiaal, als een echo, vraagt de kunstenaar één ding: sta stil, en ervaar.

Ferdinand Booij (Enschede): kleurpotloodtekeningen en beelden

Ferdinand maakt kleurpotloodtekeningen naar de waarneming waarin vaak een verborgen hint of fantasie schuilt. Hij tekent veel in zijn tuin en zijn huis. In deze expositie laat hij ook tekeningen en beelden zien van zijn muze.