Kunst en Cultuur Twente | Eerste solo Filip Markiewicz
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Dédé Grützmacher wil passie proeven

   Dédé Grützmacher wil passie proeven

   Dédé Grützmacher vindt de tijd rijp voor een nieuw  - of liever ‘hernieuwd’ - geluid. In het voorjaar van 2019 opent ze haar eigen galerie. Ze trapt af met een succesvolle expositie van drie Enschedese kunstenaars. In het voormalige Robsonpand – omringd...

   Is er nog leven ná Hanna van Hendrik? Ja, hoor!

   Is er nog leven ná Hanna van Hendrik? Ja, hoor!

   Magda Nij Bijvank heeft zin in het nieuwe theaterseizoendoor Betty MorsinkhofZe is theatermaker, regisseur en actrice. En samen met Evelien Harberink vormt ze Theaterzaken. Magda Nij Bijvank is een onbevangen duizendpoot zonder plankenkoorts. Maar een...

   “Mijn werk levert geen strijd, het brengt harmonie”

   “Mijn werk levert geen strijd, het brengt harmonie”

   Het gevoel van Ton Schulten ligt in Twente tekst Betty Morsinkhofbeeldmateriaal pr Ton SchultenZijn hart volgend nam hij dertig jaar geleden een rigoureus besluit. Ton Schulten deed zijn reclamebureau van de hand om zich volledig te wijden aan zijn grote...

   ‘Ik zie sterretjes’

   ‘Ik zie sterretjes’

   Dit najaar is De Museumfabriek gedurende ruim drie weken dé plek om je te verwonderen over het heelal. De sterrenhemel is iets magisch en de laatste jaren erg in trek. De sterrenwacht, die zich in de toren van het museum bevindt, wordt zeer goed bezocht. Ook de...

   Minder macho, meer twijfel: BOYS DON’T CRY

   Minder macho, meer twijfel: BOYS DON’T CRY

   Gavin Turk, Rob Scholte, Olphaert den Otter - zomaar een greep uit de zestien namen die hun werk vanaf eind juni in Concordia’s kunstruimte exposeren, met de mannelijke kwetsbaarheid als gemene deler. Wat langs komt zijn thema’s en emoties als schaamte, melancholie,...

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Na de lieve vrede – Lonneke Dort

   Na de lieve vrede – Lonneke Dort

   In haar eerste programma Na de lieve vrede pleit Lonneke voor het sneuvelen van die lieve vrede. Over de angst waardoor we confrontatie vermijden, terwijl we ons er juist vol overgave in zouden moeten storten.

   Lonneke Dort, winnares Amsterdams Kleinkunst Festival 2017, staat nu in het theater met haar avondvullende voorstelling Na de Lieve vrede. Op 29 januari staat Lonneke Dort in het Concordia Theater. De tour eindigt op 27 maart.

   Hoffmanns vertellingen op het witte doek

   Hoffmanns vertellingen op het witte doek

   Jouke Gietema van Stichting Filmhuis Oldenzaal en Ben Coelman van de Nederlandse Reisopera hebben weer filmvertoningen van opera’s geselecteerd, voor vertoning in Stadstheater De Bond. Op zondag 26 januari is om 14.30 uur Les contes d’Hoffmann (Hoffmanns vertellingen) van Jacques Offenbach te zien, met voorafgaand om 14.00 uur een inleiding.

   Vlaams cabaret van Pieter Verelst

   Vlaams cabaret van Pieter Verelst

   Op donderdag 16 januari laat de Vlaamse cabaretier Pieter Verelst het publiek in
   Stadstheater De Bond in Oldenzaal heel hard lachen. Hij speelt zijn tweede avondvullende voorstelling Amai. Aanvang: 20.15 uur.

   Tony Neef en Mariska van Kolck spelen try-out

   Tony Neef en Mariska van Kolck spelen try-out

   Haal Het Doek Maar Op – Van Appelscha tot Zierikzee is een Nederlandse musical over artiesten op de schnabbeltour. Op vrijdag 17 januari speelt de cast met o.a.
   Mariska van Kolck en Tony Neef en try-out in Stadstheater De Bond in Oldenzaal.
   Aanvang: 20.15 uur.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo

   Fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo

   Binnenkort zijn er drie bijzondere fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo. A Night at the Museum! in Oyfo Techniekmuseum is al een tijdje een bekend en populair locatiefotografie-concept.

   Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Enschede

   Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Enschede

   Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Enschede is vanaf 28 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij Concordia. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

   Monsters veroveren Concordia

   Monsters veroveren Concordia

   Vanaf zaterdag 18 januari 2020 nemen monsters Concordia aan de Langestraat over; dan is de expositie van het unieke Monsterproject te zien. Studenten van Cibap gingen hiervoor aan de slag met tekeningen van leerlingen van basisschool De Windroos. De monsters komen terug in animaties, stripboeken, hologrammen en posters. De officiële opening is op donderdag 23 januari, vanzelfsprekend in aanwezigheid van alle kunstenaars.

   Even alleen met jezelf (en de kunst)

   Even alleen met jezelf (en de kunst)

   Een plek om je even terug te trekken en weer op te laden: dat is de Batterij in de binnenstad. Bij Concordia aan de Langestraat vindt iedereen vanaf 24 januari de ruimte om – in stilte of aan de hand van een begeleide meditatie – te ontsnappen aan de hectiek en tot zichzelf te komen.

   Scepsis tot kunst verheven

   Scepsis tot kunst verheven

   “Door samenwerking met anderen kunnen we nieuwe wegen verkennen”, zegt directeur Arnoud Odding van Rijksmuseum Twenthe. Exemplarisch daarvoor is de tentoonstelling Tischbein en de ontdekking van het gevoel, tot en met 19 januari te zien in Enschede. Daarvoor heeft het Rijksmuseum de krachten gebundeld met Paleis Het Loo en Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel. Odding heeft het vizier sowieso vol op Duitsland gericht. En op Europa, het continent van ‘de sceptische individu’.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De invloed van technologie op ons eten

   De invloed van technologie op ons eten

   Tijdens de kerstvakantie kun je bij Oyfo Techniekmuseum kennis maken met ‘Tech & Food’. Moderne technologie heeft veel invloed op wat we eten. Nu en zeker in de toekomst. Wat ligt er in de toekomst eigenlijk in het schap van de supermarkt? Eten we straks allemaal algen en insecten? Of kweekvlees?
   Je komt er in de kerstvakantie bij Oyfo alles over te weten. Iedere dag is er iets nieuws te beleven en leren. Workshops, lezingen, proefsessies, experimentjes, een voorstelling. Kortom, voor kinderen én ouders is er veel te doen. En kinderen hebben ook nog eens gratis toegang! Ga naar www.oyfo.nl/kerstvakantie voor alle info, hieronder alvast een overzichtje wat er zoal te doen is.

   Sfeervolle stoomtrein winterritten in de kerstvakantie

   Sfeervolle stoomtrein winterritten in de kerstvakantie

   Tussen Kerst en Oud & Nieuw organiseert Museum Buurtspoorweg sfeervolle winterritten met haar nostalgische stoomtrein. Op 26, 27, 28 en 29 december rijdt de stoomtrein maar liefst drie keer per dag tussen de stations Haaksbergen en Boekelo. Een retourrit duurt van vertrek tot terugkomst anderhalf uur. Daarnaast is de museumlocatie Haaksbergen deze dagen geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en kunt u op uw gemak het historische stationsgebouw, de indrukwekkende locomotievenloods en de ambachtelijke werkplaats bekijken. Tussendoor kunt u in de gezellige Goederenloods genieten van winterse lekkernijen. Wilt u er Tweede Kerstdag of de dagen daarna ook even lekker op uit? Kom dan een stoomtreinrit maken bij Museum Buurtspoorweg.

   Ode aan voorspoed en vriendschap

   Ode aan voorspoed en vriendschap

   Grolsch-topman Andrei Haret en kunstenaar Daan Samson sluiten verbond via Couplet 2.0. De een leerde de waarde van overvloed kennen doordat hij lang zonder moest stellen, de ander door haar centraal te stellen in zijn werk. Algemeen directeur Andrei Haret van...

   Cinekid Festival naar Enschede

   Cinekid Festival naar Enschede

   Technologische snufjes en avontuurlijke kinderfilms.In de herfstvakantie gaat Concordia helemaal los met het mediafestival Cinekid. Kinderen tussen de drie en veertien jaar kunnen nieuwe, bijzondere films bekijken en in het MediaLab op ontdekkingstocht...

   Vindiets fashion swap tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

   Vindiets fashion swap tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

   kledingruil tussen kunstwerken bij ConcordiaOp vrijdagavond 11 oktober vindt een ‘Vindiets fashion swap’ plaats bij Concordia. Tijdens deze avond kan iedereen mooie (merk)kleding, schoenen en accessoires ruilen met spullen van anderen. De expositieruimte...

De Poolse kunstenaar Filip Markiewicz komt voor zijn eerste soloshow in Nederland met een nieuwe installatie waarin theater, video en schilderijen in elkaar overvloeien. Zijn werk is bij Concordia (Enschede) te zien vanaf 29 september; een dag eerder, op zaterdag 28 september, geeft Filip een live performance in het theater van Concordia.

Petra Boonstra, programmeur beeldende kunst van Concordia, is zeer blij met de komst van Filip Markiewicz. “Ik zag Filips werk in 2016 en was verrast door zijn gebruik van verschillende disciplines. Dat gebeurt vaker, maar bij Filip is er zowel een serieuze ondertoon als humor. Dat breekt het ijs ook een beetje.”

Concordia biedt opkomende en gevestigde kunstenaars als Filip graag een ‘podium’; kunstenaars die verschillende disciplines weten te integreren in hun werk, en daarin durven te experimenteren. Petra: “Voor Concordia maakt Filip iets totaal nieuws. Het is mooi en misschien ook de taak van elke kunstinstelling om een kunstenaar op die manier de ruimte te geven. Zo van: “We weten wat je kan, doe je ding.” Het is natuurlijk ook heel spannend, want misschien komt er iets uit dat ik nooit zou hebben verwacht.

Lijntje naar Overijssels Filmfestival
Van 10 oktober tot en met 10 november vindt het Overijssels Filmfestival plaats, met als thema’s ‘Poort naar Europa’ en ‘Identiteit’. Thema’s die naadloos aansluiten bij het werk van Filip. Vaak legt hij daarin de toeschouwer zijn politieke ideeën voor, maar laat het tegelijkertijd compleet open voor eigen interpretatie. Het festival vertoont een film die de kunstenaar selecteerde als inspiratie in zijn werk.

Untitled Surface: de aanleiding
De expositie Untitled Surface is een visuele dialoog tussen een bestaand werk en een nieuwe serie schilderijen. Uitgangspunt is de film Fake Fiction die Filip maakte tijdens zijn verblijf bij het Theater Basel. De film is geschreven als theaterstuk voor Art Basel 2017, en is opgenomen tijdens de repetities voor de première van het stuk. De vorm van de film is een mix tussen een collage en repetitieopnames met de acteurs van het theater; film en theater gaan zo naadloos in elkaar over.
Aanleiding voor de nieuwe serie schilderijen bij Concordia is een enkele zin uit de film Fake Fiction: “Because a painting breathes when you look at it, but it dies when you photograph it.” De zin klinkt als een surrealistisch manifest, en is in die hoedanigheid gebruikt als kapstok voor zijn werken.

Over Filip Markiewicz
Filip Markiewicz is letterlijk een mengeling van Europese culturen; uit Poolse ouders in Luxemburg geboren, woont en werkt de kunstenaar tegenwoordig in Hamburg. Identiteit en de Europese identiteit zijn thema’s in zijn werk. Hij legt het publiek politieke ideeën voor, gericht op Europa, maar laat het zo open dat het publiek zich een eigen mening kan vormen.
Filip Markiewicz vertegenwoordigde Luxemburg tijdens de Biënnale van Venetië in 2015. Het Paviljoen was omgetoverd tot een theater, ook daarin was de mix van de disciplines duidelijk aanwezig.

 

Praktische informatie en programma
Expositie Untitled Surface – Filip Markiewicz
Zo 29 september 2019 t/m zo 5 januari 2020
Concordia beeldende kunst, EXPO 3, Langestraat 56 Enschede
Gratis entree (pay what you want)

Za 28 september, 17.00 uur   Performance door Filip Markiewicz, Theater Concordia,
                                               Oude Markt 15 Enschede (gratis)

Zo 29 september, 15.30 uur   Opening tijdens de Culturele zondag, tevens opening van de
                                                Fotomanifestatie Enschede (gratis)

Do 3 oktober 15.00 uur          Duitstalige rondleiding in het kader van Tolle Woche
Zo 24 november 15.00 uur    Rondleiding door Petra Boonstra, programmeur beeldende
                                              kunst

Meer informatie: www.concordia.nl/beeldende-kunst/

 

X