fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

De Nederlandse Reisopera staat te popelen om weer het theater in te gaan. Binnenkort met pocketversies van La traviata en La Bohème. En Giulio Cesare komt eraan. De eerste grote productie sinds de coronacrisis gaat 22 januari in première in het Wilminktheater. Voor het zover is hebben de mensen van de Reisopera een berg werk verzet. Een kijkje bij de decormakers in de Performance Factory.

tekst Betty Morsinkhof | foto’s Annina Romita

Giulio Cesare in Egitto. Bijna 300 jaar na de eerste opvoering (1724) manifesteert het geesteskind van Georg Friedrich Händel zich in Enschede. In coproductie met de Festspiele Göttingen heeft de opera een nieuwe enscenering gekregen. Maar het verhaal is oud, de muziek ook. Terug naar het Egypte van even vóór de jaartelling, met de geraffineerde Cleopatra en de strijdlustige Julius Caesar. Dat vraagt om bijzondere decorstukken en rekwisieten. Laat dat maar over aan de decormakers, de Willie Wortels en handige Harry’s van de Reisopera. In een team van vijf collega’s kunnen Sven Muller en Tom Rosenboom hun creatieve ei he-le-maal kwijt. Sven is van huis uit meubelmaker/interieurbouwer, Tom is professioneel beeldend kunstenaar. Bij het reizende operagezelschap zijn ze in een totaal andere wereld beland. Een werkplek vol uitdagingen.

Boutje

Een grote productie kent al gauw twee jaar van voorbereiding. Het proces begint met brainstormen binnen het artistieke team: regisseur, choreograaf, designers van decor en licht, kostuumontwerper, zangregie. Deze sessies resulteren in een concept decorontwerp . Met een presentatie, een maquette en wat bouwtekeningen verheldert de decordesigner zijn of haar ambities. “Vanaf dit nulpunt gaan wij aan de slag”, vertelt Sven. “Ons team bepaalt hoe iets technisch in elkaar moet zitten. Gaat het om hoge decorstukken die aan de tracks moeten worden opgehangen? Zijn er trappen of balkons? Is er voldoende ruimte voor de lichtinstallatie?” “En héél belangrijk: de constructie moet superveilig zijn. Er mag nog geen boutje uitvallen”, vult Tom aan. “Wij bekijken of een ontwerp in de praktijk realiseerbaar is. Het kómt voor dat we moeten zeggen ‘dit gaat ons niet lukken…’ Dan bedenken we samen met de decorontwerper een oplossing.”

Op reis

“Een rondreizende productie, dat is wel even anders dan wanneer je een langere periode in hetzelfde theater staat. Onze decorstukken zijn dus niet doorsnee. We maken ze zo licht mogelijk. Je moet ze makkelijk in elkaar kunnen zetten en weer demonteren”, legt Sven uit. “En snel kunnen wisselen van decor. Zo kent Giulio Cesare heel wat changementen. Daarom bouwen we modules. Alles moet kloppen, op de millimeter. Bovendien moeten de decorstukken makkelijk verrijdbaar zijn én in de trailers passen. Bij onze laatste productie kwamen we met zes trailers voorrijden…” Tom knikt: “De kunst is om een decor te maken waarmee iedereen happy is. De ontwerper, regisseur, solisten, dansers. En wij natuurlijk. Wij zijn trouwens ook bij de repetities en uitvoeringen. Voor het geval ter plekke iets veranderd moet worden.”

Hiërogliefen

Giulio Cesare, dat wordt dus een decor met Egyptische trekjes. “Jezelf verdiepen in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, dat helpt enorm om de juiste sfeer neer te zetten. Ook is het nuttig dat je het verhaal in grote lijnen kent, als context voor de rekwisieten. Maak je bijvoorbeeld een mes, dan is het handig te weten of dit bebloed moet zijn of niet.” Tom leeft zich uit met piepschuim. Hij creëert gescheurde stenen muren van duizenden jaren oud. En statige zuilen waarin hiërogliefen zijn gegraveerd. Speciaal hiervoor heeft hij het hiërogliefenalfabet uit zijn hoofd geleerd. Sven maakt meubelstukken, sarcofagen en andere specials. Zoals een propellervliegtuig uit begin 1900. Dit krijgt een bijzondere rol aan het eind van de operavoorstelling.

Stoffig? Echt niet!

“Als decormaker ben je beeldbepalend bezig. Een geweldig creatief vak”, vindt Tom. “Een vak dat wij graag doorgeven aan volgende generaties. Jammer dat jongeren niet lijken te beseffen dat dit een moderne werkomgeving is. De Reisopera is absoluut niet stoffig. Dat imago moet er écht af. Ook daar ligt voor ons een taak.” De vijf vaste decormakers binnen het team vullen elkaar perfect aan. “Je hebt elkaar nodig. De sfeer is geweldig, binnen de hele Reisopera trouwens. Met z’n allen hebben we één doel: een mooie opera neerzetten. Dat iedereen enthousiast is, maakt ons werk extra leuk”, laat Sven weten.

X