Kunst en Cultuur Twente | Concordia op kunstreis
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Dédé Grützmacher wil passie proeven

   Dédé Grützmacher wil passie proeven

   Dédé Grützmacher vindt de tijd rijp voor een nieuw  - of liever ‘hernieuwd’ - geluid. In het voorjaar van 2019 opent ze haar eigen galerie. Ze trapt af met een succesvolle expositie van drie Enschedese kunstenaars. In het voormalige Robsonpand – omringd...

   Is er nog leven ná Hanna van Hendrik? Ja, hoor!

   Is er nog leven ná Hanna van Hendrik? Ja, hoor!

   Magda Nij Bijvank heeft zin in het nieuwe theaterseizoendoor Betty MorsinkhofZe is theatermaker, regisseur en actrice. En samen met Evelien Harberink vormt ze Theaterzaken. Magda Nij Bijvank is een onbevangen duizendpoot zonder plankenkoorts. Maar een...

   “Mijn werk levert geen strijd, het brengt harmonie”

   “Mijn werk levert geen strijd, het brengt harmonie”

   Het gevoel van Ton Schulten ligt in Twente tekst Betty Morsinkhofbeeldmateriaal pr Ton SchultenZijn hart volgend nam hij dertig jaar geleden een rigoureus besluit. Ton Schulten deed zijn reclamebureau van de hand om zich volledig te wijden aan zijn grote...

   ‘Ik zie sterretjes’

   ‘Ik zie sterretjes’

   Dit najaar is De Museumfabriek gedurende ruim drie weken dé plek om je te verwonderen over het heelal. De sterrenhemel is iets magisch en de laatste jaren erg in trek. De sterrenwacht, die zich in de toren van het museum bevindt, wordt zeer goed bezocht. Ook de...

   Minder macho, meer twijfel: BOYS DON’T CRY

   Minder macho, meer twijfel: BOYS DON’T CRY

   Gavin Turk, Rob Scholte, Olphaert den Otter - zomaar een greep uit de zestien namen die hun werk vanaf eind juni in Concordia’s kunstruimte exposeren, met de mannelijke kwetsbaarheid als gemene deler. Wat langs komt zijn thema’s en emoties als schaamte, melancholie,...

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Na de lieve vrede – Lonneke Dort

   Na de lieve vrede – Lonneke Dort

   In haar eerste programma Na de lieve vrede pleit Lonneke voor het sneuvelen van die lieve vrede. Over de angst waardoor we confrontatie vermijden, terwijl we ons er juist vol overgave in zouden moeten storten.

   Lonneke Dort, winnares Amsterdams Kleinkunst Festival 2017, staat nu in het theater met haar avondvullende voorstelling Na de Lieve vrede. Op 29 januari staat Lonneke Dort in het Concordia Theater. De tour eindigt op 27 maart.

   Hoffmanns vertellingen op het witte doek

   Hoffmanns vertellingen op het witte doek

   Jouke Gietema van Stichting Filmhuis Oldenzaal en Ben Coelman van de Nederlandse Reisopera hebben weer filmvertoningen van opera’s geselecteerd, voor vertoning in Stadstheater De Bond. Op zondag 26 januari is om 14.30 uur Les contes d’Hoffmann (Hoffmanns vertellingen) van Jacques Offenbach te zien, met voorafgaand om 14.00 uur een inleiding.

   Vlaams cabaret van Pieter Verelst

   Vlaams cabaret van Pieter Verelst

   Op donderdag 16 januari laat de Vlaamse cabaretier Pieter Verelst het publiek in
   Stadstheater De Bond in Oldenzaal heel hard lachen. Hij speelt zijn tweede avondvullende voorstelling Amai. Aanvang: 20.15 uur.

   Tony Neef en Mariska van Kolck spelen try-out

   Tony Neef en Mariska van Kolck spelen try-out

   Haal Het Doek Maar Op – Van Appelscha tot Zierikzee is een Nederlandse musical over artiesten op de schnabbeltour. Op vrijdag 17 januari speelt de cast met o.a.
   Mariska van Kolck en Tony Neef en try-out in Stadstheater De Bond in Oldenzaal.
   Aanvang: 20.15 uur.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo

   Fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo

   Binnenkort zijn er drie bijzondere fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo. A Night at the Museum! in Oyfo Techniekmuseum is al een tijdje een bekend en populair locatiefotografie-concept.

   Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Enschede

   Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Enschede

   Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Enschede is vanaf 28 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij Concordia. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

   Monsters veroveren Concordia

   Monsters veroveren Concordia

   Vanaf zaterdag 18 januari 2020 nemen monsters Concordia aan de Langestraat over; dan is de expositie van het unieke Monsterproject te zien. Studenten van Cibap gingen hiervoor aan de slag met tekeningen van leerlingen van basisschool De Windroos. De monsters komen terug in animaties, stripboeken, hologrammen en posters. De officiële opening is op donderdag 23 januari, vanzelfsprekend in aanwezigheid van alle kunstenaars.

   Even alleen met jezelf (en de kunst)

   Even alleen met jezelf (en de kunst)

   Een plek om je even terug te trekken en weer op te laden: dat is de Batterij in de binnenstad. Bij Concordia aan de Langestraat vindt iedereen vanaf 24 januari de ruimte om – in stilte of aan de hand van een begeleide meditatie – te ontsnappen aan de hectiek en tot zichzelf te komen.

   Scepsis tot kunst verheven

   Scepsis tot kunst verheven

   “Door samenwerking met anderen kunnen we nieuwe wegen verkennen”, zegt directeur Arnoud Odding van Rijksmuseum Twenthe. Exemplarisch daarvoor is de tentoonstelling Tischbein en de ontdekking van het gevoel, tot en met 19 januari te zien in Enschede. Daarvoor heeft het Rijksmuseum de krachten gebundeld met Paleis Het Loo en Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel. Odding heeft het vizier sowieso vol op Duitsland gericht. En op Europa, het continent van ‘de sceptische individu’.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De invloed van technologie op ons eten

   De invloed van technologie op ons eten

   Tijdens de kerstvakantie kun je bij Oyfo Techniekmuseum kennis maken met ‘Tech & Food’. Moderne technologie heeft veel invloed op wat we eten. Nu en zeker in de toekomst. Wat ligt er in de toekomst eigenlijk in het schap van de supermarkt? Eten we straks allemaal algen en insecten? Of kweekvlees?
   Je komt er in de kerstvakantie bij Oyfo alles over te weten. Iedere dag is er iets nieuws te beleven en leren. Workshops, lezingen, proefsessies, experimentjes, een voorstelling. Kortom, voor kinderen én ouders is er veel te doen. En kinderen hebben ook nog eens gratis toegang! Ga naar www.oyfo.nl/kerstvakantie voor alle info, hieronder alvast een overzichtje wat er zoal te doen is.

   Sfeervolle stoomtrein winterritten in de kerstvakantie

   Sfeervolle stoomtrein winterritten in de kerstvakantie

   Tussen Kerst en Oud & Nieuw organiseert Museum Buurtspoorweg sfeervolle winterritten met haar nostalgische stoomtrein. Op 26, 27, 28 en 29 december rijdt de stoomtrein maar liefst drie keer per dag tussen de stations Haaksbergen en Boekelo. Een retourrit duurt van vertrek tot terugkomst anderhalf uur. Daarnaast is de museumlocatie Haaksbergen deze dagen geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en kunt u op uw gemak het historische stationsgebouw, de indrukwekkende locomotievenloods en de ambachtelijke werkplaats bekijken. Tussendoor kunt u in de gezellige Goederenloods genieten van winterse lekkernijen. Wilt u er Tweede Kerstdag of de dagen daarna ook even lekker op uit? Kom dan een stoomtreinrit maken bij Museum Buurtspoorweg.

   Ode aan voorspoed en vriendschap

   Ode aan voorspoed en vriendschap

   Grolsch-topman Andrei Haret en kunstenaar Daan Samson sluiten verbond via Couplet 2.0. De een leerde de waarde van overvloed kennen doordat hij lang zonder moest stellen, de ander door haar centraal te stellen in zijn werk. Algemeen directeur Andrei Haret van...

   Cinekid Festival naar Enschede

   Cinekid Festival naar Enschede

   Technologische snufjes en avontuurlijke kinderfilms.In de herfstvakantie gaat Concordia helemaal los met het mediafestival Cinekid. Kinderen tussen de drie en veertien jaar kunnen nieuwe, bijzondere films bekijken en in het MediaLab op ontdekkingstocht...

   Vindiets fashion swap tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

   Vindiets fashion swap tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

   kledingruil tussen kunstwerken bij ConcordiaOp vrijdagavond 11 oktober vindt een ‘Vindiets fashion swap’ plaats bij Concordia. Tijdens deze avond kan iedereen mooie (merk)kleding, schoenen en accessoires ruilen met spullen van anderen. De expositieruimte...

Concordia gaat op kunstreis naar Duisburg en Bochum. Op vrijdag 22 november organiseert Concordia de kunstreis. Met een bus wordt afgereisd naar het Ruhrgebied, waar eerst het Museum Küppersmühle, für Moderne Kunst in Duisburg wordt bezocht. Daarna staat Museum Unter Tage in Bochum op het programma. Elke kunstliefhebber is welkom om mee te gaan met deze geheel verzorgde busreis.

In 2010 is Essen en het hele Ruhrgebied uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Uit de ruim 200 musea in de regio heeft Concordia er twee geselecteerd om te bezoeken. De link tussen de twee musea en het thema van de reis is de speciale aandacht voor kleur in al haar facetten in de nieuwere kunst.

Bij het Museum Küppersmühle, für Moderne Kunst is de tentoonstelling Katharina Grosse X Gotthard  Graubner te zien. Die de existentiële kracht van kleur laat zien. Daarnaast worden highlights uit de collectie Ströher getoond, een van de belangrijkste en omvangrijkste collecties van Duitse kunst na 1945. Ook komt de rondleiding langs werken van Otto Hofmann.

Na een uitgebreide lunch reist het gezelschap verder naar Bochum, waar ze de kleur in de nieuwere kunst gaan bekijken in Museum Unter Tage. Kleur is overal. Kleur als kracht, kleur in de historie, de kleur van de dingen, kleur en vorm in de ruimte, kleur in beweging, relativiteit van kleur, relativiteit van waarneming, kleur beleven en kleur als dimensie van de existentie. Alles komt aan de orde in dit museum

 

 

Praktische informatie
Prijs per persoon is € 95,-, inclusief busreis, entreekosten inclusief rondleiding, lunch, koffie en thee in de bus.
Let op: vrienden van Concordia en oud-reizigers betalen € 85,-.
Kaarten en meer informatie via www.concordia.nl/kunstreis
Aanmelden kan tot vrijdag 15 november.

Programma
08:30 uur – Onder voorbehoud: vertrek Station Delden richting Enschede (verzamelen: 8.15 uur) *
09:15 uur – Vertrek Enschede (verzamelen 9.00 uur)
11:00 uur – Rondleiding Museum Küppersmühle für Moderne Kunst, Duisburg
12:00 uur – Tijd om op eigen gelegenheid de Sammlung STRÖHER te bezoeken
13:00 uur – Uitgebreide Lunch
15:00 uur – Bezoek aan Museum unter Tage, Bochum inclusief rondleiding
16:00 uur – Tijd om op eigen gelegenheid het museum te bezoeken
17:00 uur – Vertrek naar Enschede

* Dit is een optionele opstap en gaat door bij minimaal 6 personen vanaf Delden. Deze voorkeur kun je aangeven door na boeking een mail te sturen aan communicatie@concordia.nl.

 

 

X