Vanaf 16 oktober 2022
Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.
Carlijn Kingma (1991) beschouwt zichzelf als cartograaf van de maatschappij. Ze tekent ontzagwekkende kaarten die zijn opgebouwd uit architectonische elementen en structuren, waarin ze de systemen van onze samenleving analyseert en nieuwe vergezichten schetst voor de toekomst.
Voor haar nieuwste project richt Kingma zich op de wereld van het geld. De inrichting van het geldstelsel heeft grote invloed op onze economie, de verdeling van rijkdom en de manier waarop we met elkaar samenleven, maar er zijn maar weinig mensen die werkelijk begrijpen hoe het geldstelsel werkt. Met haar laatste tekening Het waterwerk van ons geld en de gelijknamige tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe wil Kingma dit systeem in kaart brengen en voor een breed publiek toegankelijk te maken. Met behulp van de metafoor ‘geld als water’ brengt ze de wereld van het grote geld tot leven. Ze loodst de kijker door een landschap van onzichtbare geldstromen en verborgen krachten: een ontdekkingsreis naar de rol van geld in onze samenleving.
beeldend kunst rijksmuseum twenthe Tentoonstelling