fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Broekhuis op Zondag, de samenwerking tussen het Wilmink theater en Boekhandel Broekhuis gaat dit najaar verder met hommages aan twee culturele grootheden:

Rosita Steenbeek en Thé Tjong-Khing

Het succesvolle format is dit voorjaar gestart met uitverkochte middagvoorstellingen in theaterDe Kleine Willem in Enschede. De hoofdgasten Frits Spits en Paul van Vliet zijn daarbij door een keur aan gasten en musici in het zonnetje gezet.

Jonge artiesten vertolken werk van een gearriveerde generatie, vrienden en vakgenoten halen herinneringen op en de lach is nooit ver weg. Muziek, miniconferences en goede gesprekken wisselen elkaar af. Inga Tjapkes en Kees Schafrat nemen de presentatie voor hun rekening.  En ook dit najaar kan het publiek weer genieten van de muzikale talenten van Wilminks Kweek en huisband. Uiteraard laten de hoofdgasten ook van zich horen. Kortom, een unieke gelegenheid om aan tafel te schuiven  bij de auteurs en uitvoerende artiesten die ons leven kleur geven.

11 september:
Het Rome van Rosita Steenbeek

Romancier Rosita Steenbeek woont en werkt al ruim dertig jaar in Rome, de stad die in de jaren ’80 haar hart stal. Na een korte filmcarrière, waarin ze de muze werd van de beroemde filmregisseur Frederico Fellini (La Doce Vita), nam ze succesvol de pen ter hand. Ze publiceerde diverse romans en titels over haar leven in de Eeuwige Stad (Thuis in Rome). Dit voorjaar verscheen ‘Julia’, een historische roman over de opstandige dochter van keizer Augustus. Rosita Steenbeek woont op een steenworp afstand van het beroemde Pantheon en de plekken waar de Romeinse keizers woonden (en vaak het leven lieten).

In de voorstelling op 11 september zullen de volgende gasten een hommage brengen aan Rosita’s Rome:
– Mieke van der Weij (radio-presentator, jeugdvriendin van Rosita)
– Historicus Fik Meijer verhaalt over de historische woonplek van Rosita aan de hand
van de beroemde keizers, waaronder Caesar en Augustus.
– Een filmblokje ‘Fellini en Rosita in Rome’ mag niet ontbreken
– Jan Riesewijk zorgt met een conference over de protestantse Rosita nabij Het Vaticaan
voor de Twentse kwinkslach.
– Sonna Krom schildert de hoofdgast live tijdens de voorstelling.
– Wilminks Kweek zingt Italiaanse klassiekers.

13 november:
De fantasiewereld van Thé Tjong-Khing

Meester-illustrator Thé Tjong-Khing is de meest productieve en geroemde illustrator van ons land.  Meer dan 300 boeken voorzag hij van zijn herkenbare tekeningen en de teller staat nog lang niet stil. De prentenboeken Vos en Haas behoren al jaren tot de meest gelezen kinderboeken. Dit najaar verschijnt het door hem geselecteerde en geïllustreerde Godfried Bomans sprookjesboek. Daarnaast werkt Thé Tjong-Khing aan een nieuwe bewerking van het beroemde Tarzan-verhaal.  Maar ook de literaire wereld is dol op zijn werk. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het verrassende resultaat  van zijn project met Arnon Grunberg, een samenwerking die hem tot een nieuwe tekenstijl inspireerde.

De in 1933 in Bandung (Indonesië) geboren Thé Tjong-Khing woont sinds de jaren ’50 in Nederland, waar hij een baan vond bij de roemruchte Maarten Toonder Studio. Sinds 1971 werkt hij als zelfstandige illustrator. Thé Tjong-Khing won alle denkbare prijzen, waaronder de Max Velthuisprijs en meerdere Gouden Penselen. Anno 2022 besteedt hij nog steeds dagelijks vele uren aan projecten, zoals boeken en tentoonstellingen.

In de Broekhuis op Zondag-voorstelling komt niet alleen zijn tekenvaardigheid aan bod (via live-camera),  maar ook zijn voorliefde voor cinema en close-harmony muziek komen over het voetlicht. Een must voor oor en oog!

Kaartverkoop a 20 euro per voorstelling via Wilminktheater.

X