fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

In het theaterstuk Breurs praten twee broers niet met elkaar, maar met het publiek. Centraal staat de toekomst van hun eeuwenoude Twentse havezate. Een fictief verhaal dat erg dicht bij de actuele werkelijkheid ligt. Binnenkort te zien op de ‘oale groond’ van erve De Parel bij Enter.

Het idee voor Breurs ontstond na een gek krantenbericht over twee Ierse broers die de laatste sprekers zijn van een bijna uitgestorven streektaal. Theatermaker Laurens ten Den en zijn kunstbroeder André Manuel borduurden op dat gegeven door en vertaalden het naar de Twentse situatie. Ten Den zette het verhaal op papier, dat – tot zijn eigen verrassing – werd gehonoreerd met een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten. In de nazomer van 2021 kan het stuk worden gespeeld op locatie. Zonder Ten Den, die op dat moment druk is met de meertalige Shakespeare-voorstellingen van het gezelschap King’s Men.

De baron en de vernieuwer
Breurs gaat over de broers Von Saksen Witpeerd, die elk een deel van havezate Sakselo bewonen. Behalve hun bloedband hebben ze weinig gemeen. De oudste, die zich graag als baron laat aanspreken, hecht aan traditie en doet alles zoals het altijd is gedaan. De jongste is juist gericht op vernieuwing en denkt vooral in projecten. Omdat ze allebei geen kinderen hebben, is de vraag hoe het straks verder moet met hun eeuwenoude familiebezit. Met elkaar praten doen ze niet. Een oplossing voor deze onuitgesproken broedertwist lijkt dus ver weg.
Het oorspronkelijke idee van een uitstervende taal is overeind gebleven. Dat is het Sakselo’s, een dialect dat sterk lijkt op het Twents. Rode draad in de voorstelling is hoe ‘we’ omgaan met ons erfgoed, in dit geval een adellijk huis en een landgoed. De twee gebrouilleerde broers staan symbool voor het gepolariseerde denken in de samenleving over dit soort thema’s, aldus de theatermaker. “De broers vullen het in voor elkaar zonder te luisteren. Ze denken te weten wat een ander vindt. Dat zien we nu dagelijks om ons heen. Kijk maar naar de discussies over corona en het vaccineren.”

Overnamekandidaat
Hoe schrijf je een boeiend theaterstuk waarin de beide hoofdrolspelers niet met elkaar spreken? Ten Den lost dit op door de broers met het publiek in gesprek te laten gaan over de opvolgingskwestie. Wie is in hun ogen de beste overnamekandidaat? In de loop van de voorstelling wordt duidelijk dat de twee eigenlijk minder van elkaar verschillen dan aanvankelijk gedacht. De broers groeien in de loop van de verkoopprocedure van hun familiebezit naar elkaar toe. Dat mondt uit in een verrassende ontknoping.
Ook de speellocatie zorgt ervoor dat fictie en werkelijkheid in elkaar overlopen. Breurs wordt opgevoerd bij erve De Parel in het Enterse Reggedal. De broers Maurice en Christiaan Roetgering zijn eigenaar van de uit 1600 stammende boerderij. Ze proberen nu het landgoed nieuw leven in te blazen. “Ik moest enorm lachen toen ik de broers voor het eerst ontmoette”, zegt Ten Den. “De een kwam aanrijden in een jeep en een jagersjas. De ander in een snelle auto en glimmende schoenen. Twee verschillende personen die de boerenwijsheid combineren met nieuwe inzichten voor de herinrichting van het landschap. Dat past helemaal bij het verhaal. Zo valt alles hier op z’n plek.”

De voorstelling Breurs is te zien in augustus en september op het landgoed van erve De Parel in Enter. Meer informatie: www.wilminktheater.nl.

X