fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

   Sneaky Shoes, de sneaker van ontwerp tot icoon

   Sneaky Shoes, de sneaker van ontwerp tot icoon

   De sneaker is niet meer weg te denken uit de kunst- en modewereld en deze tentoonstelling presenteert een aantal bijzondere ontwerpen uit binnen- en buitenland aan de hand van thema’s als innovatie, duurzaamheid en iconische ontwerpen. Een feest voor sneakerliefhebbers uit Almelo, Twente en daarbuiten! 

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Drie nieuwe exposities.
Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’ U bent meer dan van harte welkom om onze bijzondere exposities en de beeldentuin te komen bewonderen! Ook kunt u genieten van de lekkernijen in het museumcafé   ‘Kunst aan tafel’. Uiteraard passen we ons aan wat betreft de coronamaatregelen.

Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

Vietnam: het gedroomde paradijs

Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken. Althans, daar moesten de kunstenaars het zoeken, want dat waren de marges waarbinnen dromen in het Vietnam van de 20e en de 21e eeuw mogelijk was.

De tentoonstelling ‘Vietnam: het gedroomde paradijs’ toont de collectie Vietnamese kunst van de No Hero Foundation: de belangrijkste collectie Vietnamese kunst in Nederland. Vijf-en-dertig werken van een intense kleurrijkheid en hoge kwaliteit tonen in eerste instantie een overweldigend land met een rijke cultuur. Wie er wat langer bij stilstaat herkent echter

de zoektocht van de kunstenaars naar hun ‘gedroomde paradijs’, hun visie op hoe Vietnam was, is of zou kunnen zijn.

Jasper Abels: PRETTY SORROW

Gelijktijdig met de tentoonstelling Vietnam; het gedroomde paradijs, exposeert modefotograaf en collage-kunstenaar Jasper Abels (1987) in museum No Hero zijn tentoonstelling Pretty Sorrow. Hij behoort inmiddels tot de internationale top van eigenzinnige modefotografen. Het is zijn eerste solo tentoonstelling in een publieke ruimte.

Met beeld, collage en oude familiefoto’s neemt hij de kijker mee op zijn intense tijdlijn van Twente naar Parijs en weer terug. Thema’s als imperfectie, rouw en depressie zijn in strijd met schoonheid en glamour. Is het niet beter om in een wereld van schoonheid te leven en het verleden op te fleuren? Jasper Abels: ‘Je hebt donkere wolken nodig om regenbogen te maken.’

Surprise!

Surprise! Is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen twee Twentse musea: Rijksmuseum Twenthe in Enschede en Museum No Hero in Delden. Eerder werd in Rijksmuseum Twenthe werk uit de collectie van de No Hero Foundation geëxposeerd en nu doet museum No Hero iets terug. Het museum verwelkomt enkele werken uit Rijksmuseum Twenthe. Het gaat hier om topwerk, dat op een boeiende manier is samengebracht met prachtige stukken uit de collectie van No Hero.

In vier thema’s vertellen werken uit verschillende eeuwen en van verschillende continenten een verhaal. Laat je verbluffen door de frisse combinaties van werken, die niet eerder in elkaars gezelschap te zien waren.

Museum No Hero is gevestigd aan de Hengelosestraat 2 in Delden. Geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De exposities zijn te zien tot 3 april 2022. Voor meer informatie: www.museumnohero.nl We zijn gesloten van 25-12-2021 t/m 11-01-2022.

X