fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

,,We kregen de sleutel met de opdracht om in De Kleine Willem een kerstfeest te maken”, zegt Abel. ,,Dat vinden wij een leuke uitdaging: na twee jaar coronalockdowns komen mensen huiverig weer terug het theater in. We willen dat je geniet, omdat je onderdeel bent van het feest.” Volgens zijn partner Chiara is De Kleine Willem precies de juiste plek voor een feest. ,,De tafeltjes, het kleine toneel, de looppaden. De Kleine Willem is intiem en dat gebruiken wij voor ons gezellig kerstfeest.”

Verjaardagsfeest

Het script van Willems Kleine Kerst wijkt weinig af van de opdracht. ,,Onze Willem, gespeeld door Remko Vrijdag, heeft de sleutel van de Kleine Willem gekregen om er zijn verjaardag te vieren”, legt Abel uit. ,,Eigenlijk houdt hij daar niet zo van, want zijn verjaardag valt samen met kerst en daardoor komen er altijd weinig mensen. Hij besluit om het één keer groot te vieren. Het wordt The Great Gatsby meets Scrooge.” Chiara vult aan: ,,Dat doet hij met zangeressen, een pianist en een illusionist. Tijdens het vieren van zijn verjaardag leer je de tragische kant van Willem kennen. Maar dat voert niet de boventoon. Want het gaat om het feest.”

The Christmas Night

Terwijl het duo bij Willems Kleine Kerst zelf alle mensen en materiaal bijeen moet verzamelen, krijgen zij met The Christmas Night een traditioneel aanbod voor de kiezen. De inmiddels traditiegeworden kerstviering, met onder andere de Nederlandse Reisopera, PHION en ZO! Gospel Choir, keert jaarlijks terug om het publiek in een kerstsfeer onder te dompelen. Regisseur Abel en choreograaf Chiara zijn er vanaf dit jaar bij om er een strak geheel van te maken met topartiesten Charly Luske, Humphrey Campbell, Patricia van Haastrecht en Lucas van Lierop.

,,De trein heeft al veel kilometers gemaakt”, zegt Abel. ,,We maken er een dramaturgisch kloppend geheel van met een duidelijke spanningsboog. Dat vind ik erg belangrijk als opgeleid acteur. Er zijn dus nu twee mensen die boven alles staan om er een goedlopend, avondvullend concert van te maken.”

Frisse blik

Het creatieve team, dat privé ook een stel is, doet het met een frisse blik: niet eerder waren ze bij de kerstrevue in De Kleine Willem. Chiara ziet dat als een groot voordeel. ,,We weten niet hoe het normaal was, dus we hebben geen referentiepunt. We zullen dus niet terugvallen op hoe het altijd al ging. Voor de vaste spelers wordt het dus ook nieuw. Dat gaat iets nieuws geven.”

Eén stel, twee verschillende producties. Een intensieve periode. Komt het goed? Leemans en Re weten zeker van wel. Leemans: ,,In essentie gaat regisseren om: wat zou ik zelf in theater willen zien. Filmregisseur Christopher Nolen zegt: ik maak films die ik zelf in de bios wil zien. Dat geldt ook voor deze kerstproducties. We willen twee kerstfeesten neerzetten om van te genieten!”

X